Ostružinová bublanina

27. srpna 2013 v 8:01 | Kariol |  Prázdné místo
Už je tomu nějaký pátek, co jsem propadla vaření. Pokročila jsem z fáze "pomocník", kdy jsem jen loupala brambory, krájela saláty, míchala omáčky, obalovala řízky nebo uždibovala kousky bábovky, na post domácí kuchařky. To, že je mamka unavená z péče o Bětku (a to se není čemu divit, když se chce třináctikilové mimino pořád chovat, musí se hlídat a nechce spát :D), mi poskytlo novou příležitost usadit se v kuchyni. Dřív jsem totiž byla ve smrtelném nebezpečí při držení žehličky, krájení jablka nebo mytí oken. Teď mamka nic nenamítá mému častému pobytu u kuchyňské linky, i když se bojí o zásoby z ledničky. :)
Navíc se nedávno, jak jsem už i psala v nedávném článku o mém chroustání prázdninového života, otevřela v Autorském klubu nová rubrika s názvem "Gurmánka". Vede ji sympatická Teeda, která se vaření a kuchtění taky věnuje. A jelikož mě první téma, grilování, zaujalo, zapojila jsem se. A zjistila jsem, že vařit na určité téma mě vážně baví - i kreativitu si musím trochu vypilovat. Inu a když druhým tématem bylo "Na výlet", nenapadlo mě nic lepšího, než nějaká bublanina - strčit do krabičky a jde se na tůru! :)


Na ostružinovou bublaninu potřebujeme:
• 2 velká vejce (nebo 3 malá)
• Kypřící prášek do pečiva
• 125g Hery
• 500g polohrubé mouky
• 250g cukru
• 250g mléka

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky pro začátek odložíme stranou a věnujeme se žloutkům. Do mísy k nim přidáme 250 gramů (jeden obyčejný hrnek) krystalového cukru a 125 gramů Hery. Všechny tři ingredience pomocí elektrického mixéru ušleháme do pěny. Poté, současně se šleháním, přimícháme hrnek mléka, dva hrnky polohrubé mouky a kypřící prášek do pečiva.
Z vaječných bílků si ušleháme sníh, který jemně vmícháme lžící (nebo měchačkou, metličkou, čímkoliv ručním) do těsta.
Menší pekáč si vymažeme a vysypeme, doporučuji vymazat slunečnicovým olejem a vysypat hrubou moukou, ale každý máme jiné chutě a zásoby v komoře. Do připraveného pekáče rovnoměrně nalijeme těsto. Následně vyskládáme na povrch pekáče ostružiny. Jelikož jsou ostružiny dost kyselé ovoce, doporučuji je po vyskládání lehce posypat cukrem.
Pečeme v na 160°C předehřáté troubě zhruba 45 minut. Díky kypřícímu prášku těsto nabyde a ostružiny se tak během pěčení ztratí uvnitř bublaniny.

Přeji dobrou chuť! :)
Kariol
P.S.: Vím, že pravděpodobně všichni bublaninu umíte, dokonce i lepší. A proto je tenhle recept nejspíš zbytečné sem přidávat. Ale každý ve svém vaření nějak začínal. Prosím, berte na to ohled! :)
 


Komentáře

1 Bev Bev | E-mail | Web | 27. srpna 2013 v 9:28 | Reagovat

Vypadá to fantasticky. :-D Bublaninu jsem zatím dělala jen s třešněma nebo rybízem. S ostružinama určitě chutná výborně.
Nevím jestli všichni umí bublaninu, ale když jsem po svatbě (ve třiadvaceti) začala vařit ve své kuchyni, musela mně mamka radit i s jednoduchými jídly, jako je sekaná nebo guláš, o buchtách ani nemluvě. Dodnes mám v sešitě podrobný postup, takže jsi podle mne velmi šikovná. :D

2 Taure Taure | Web | 27. srpna 2013 v 10:48 | Reagovat

Myslím,že je skvělý nápad sem dávat recepty a fotky mňamek,které vytvoříš :-).

Jinak to vypadá úžasně :-)

3 Luné Luné | Web | 27. srpna 2013 v 13:06 | Reagovat

Příliv mlsné po tvém povídání ještě více stoupl :)
Na vaření opravdu nejsem, ale recept určitě předám někomu, kdo si s ním poradí :)

4 Luné Luné | Web | 27. srpna 2013 v 14:08 | Reagovat

Mimochodem, kouzelné názvy rubrik :)

5 Thalia Thalia | Web | 27. srpna 2013 v 16:10 | Reagovat

Já se pečení vyhýbám obloukem, vlastně upéct umím akorát kuře :D Ale vypadá to moc dobře :-)

6 Mniška Mniška | E-mail | Web | 27. srpna 2013 v 17:26 | Reagovat

No, páni, Ty jsi ale šikulka, jen co je pravda! Já bublaninu neumím, takže pro mě je tento návod jako stvořený ;-) já ani nevím, jak se můžu nazvat, pomocník sice už nejsem, páskrát jsem něco uvařila i upekla, ale úroveň to má zatím jedničku, možná dvojku, maximálně trojku, víc ne a u plotny mě většinou nenajdeš :-D Takže gratuluji k tomu, že jsi přede mnou tak daleko a bublanina na Tvých fotkách vypadá opravdu fantasticky! ;-) Dej mi ochutnat!

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. srpna 2013 v 17:56 | Reagovat

Bublaninu umí spoustu lidí, ale proč se nepochlubit tou svojí? :) Navíc když je ještě s ostružinama :)

8 bethany bethany | Web | 27. srpna 2013 v 18:07 | Reagovat

typický.

9 Kariol Kariol | Web | 27. srpna 2013 v 18:54 | Reagovat

Děkuji všem za povzbuzující komentáře. :-) Brzy zase nějaký recept přibude :-)

10 Annika Annika | 27. srpna 2013 v 20:58 | Reagovat

panejo, nejsem opožděná jen ve sledování filmů, ale i v takovýchto praktických věcech :-D smekám klobouk! já jsem ne-z-prášku zatím pekla jen matchové sušenky, a to jsem je vždycky trochu spálila :-D
přeji mnoho štěstí v tvých dalších kuchařských pokusech! umět vařit, to je rozhodně dobré :-)

11 japonsky-dum japonsky-dum | Web | 28. srpna 2013 v 5:35 | Reagovat

Jéé bublanina, to vypadá užasně, hned bych si to dala :)

12 Taure Taure | Web | 28. srpna 2013 v 8:58 | Reagovat

Děkuji za milý komentář :-). Puzzle je fajn,ale já mám doma zatím jen samé 1000,tak na to moc nemám čas :-).

Jak se dnes máš,má milá Kariol? :-)

13 B. B. | Web | 28. srpna 2013 v 9:16 | Reagovat

To s tím podpisem byla samozřejmě ironie, nechtěla jsem, aby to vyznělo namyšleně, nebo tak:D.
A děkuju za knížky:)

14 Kelíns Kelíns | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 9:17 | Reagovat

Jsi šikulka. Vypadá to skvěla.
Já bych něco takového nezvládla. Na tyhle věci já nejsem.

15 Beatricia Beatricia | Web | 28. srpna 2013 v 10:42 | Reagovat

Je to krásná fotka. Pro mne je to neprobádaná alchymie. Mne zajímá až ten parádní výsledek. :-D

16 Kája Kája | Web | 28. srpna 2013 v 11:18 | Reagovat

Nesnáším, když něco kuchtím a někdo mi při tom asistuje. Práce vypadá totiž všelijak, všechno mi kipe, sype, vypadá nevábně atd. Výsledek je ale vždycky dobrý, pominu-li nedávný připálený guláš. Pečení mám radši, hlavně teda pečení vánočního cukroví. :D Ta tvoje bublanina vypadá moc krásně.

17 Mniška Mniška | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 12:19 | Reagovat

Ne, hele, ještě není pozdě, klidně pokračuj dál v soutěži u mě na blogu, zatím si vedeš hodně dobře, docela jsem zírala, kolik jsi toho uhodla, takže jen tak dál 8-) ;-)

18 Kariol Kariol | Web | 28. srpna 2013 v 13:10 | Reagovat

[10]: Taky bych se mohla považovat za opožděnou co se týče třeba přečtených knih ;-)
[12]: No, já taky skládám jen, když vím, že  na to budu mít čas. :-) Vždycky si to nechám v pokoji na koberci a několik dní to přešlapuji :-D
[16]: A já zase nemám ráda, když mi máma zakazuje něco dělat. :D Naštěstí to už neplatí (nebo alespoň ne v takové míře) a já si můžu řádit s jídlem, jak chci :-D (skoro ;-))
[17]: Druhého kola se taky zúčastním, několik těch děl vím. Není to žádná sláva, ale každý bod se počítá 8-)
K těm citátům - víš, kolik jsem jich už přečetla, když jsem si hledala nějaký pěkný do záhlaví? :-D :-D :-D

19 PaPája PaPája | Web | 28. srpna 2013 v 15:03 | Reagovat

Náhodou, s něčím se začít musí a zrovna bublanina je stará dobrá klasika, která k odpolednímu kafču bodne jako nic jinýho :). Ostružinovou jsem teda ještě neměla-je to sladkokyselý? ;)
Jinak já jsem začínala s jablkovýma mufinama :D. Ke kuchyni jsem nikdy moc netíhla, až teď poslední rok jsem tam fakt dost často. Docela jsem si zamilovala pečení :).

20 Lofn Lofn | Web | 28. srpna 2013 v 19:32 | Reagovat

Vypadá to skvěle a chutná určitě ještě lépe.Bublaninu znám a dělám ji se švestkama,ale ono je asi jedno s čím to uděláš,zálěží na co má člověk chut.
Rozhodně tě nikdo za recept nebude odsuzovat-víš,kolik lidí v dnešní době neumí vařit? Myslím si,že dost.Tvůj recept je pěkně názorný,tak to má být,to každý kuchař jistě ocení.
Děkuji ti za návštěvu blogu a komentík. :-)

21 Vendy Vendy | Web | 29. srpna 2013 v 21:23 | Reagovat

No já zírám!
Jak by řek čertík z Princezny ze mlejna, jsi malá, ale šikovná! :-D
Ne, vážně, jsi dobrá. Ve tvém věku jsem uměla maximálně udělat topinku. Takže, máš pět hvězdiček, od mamky jsi určitě sklidila pochvalu a já se připojuji. Bublanina vypadá mňamózně, už si jdu vařit kafe... :-D ;-)
Vaření ti jde vážně dobře! Myslím, že Gurmánka uvidí ještě nejeden tvůj recept.
A vůbec nebyl zbytečnej, o to se neboj. ;-)  :-)

22 Kariol Kariol | Web | 30. srpna 2013 v 8:20 | Reagovat

[19]: Právě proto se to posypává tím cukrem, jinak by to vážně bylo moc kyselý :D
[20]: To ano. Já mám švestkové taky docela ráda, nebo třešňové. 8-) A děkuji i za podporu ;-)
[21]: Já jsem malej, ale šikovnej :-D

23 Monica Otmili Monica Otmili | E-mail | Web | 6. září 2013 v 20:58 | Reagovat

Jsem pravý opak - vaření ne a ne a ve svém věku bych se měla stydět. Ale pečení cukrovinek, mmmm. Hned bych pekla dortíky a podobné věci, ale maminka mě nepustí pro jistotu do kuchyně. Takže máš můj obdiv, že Tě to tolik baví. :)
V ovocné anketě jsem hlasovala právě pro ostružinu, jelikož moje nejoblíbenější ovoce - maracuja - nebyla v nabídce. Ale ostružiny mi taky moc chutnají. :) a nejradši bych si poslechla (dnes třeba) Stratovarius. Vůbec Ti nechci vnucovat svou hudbu, obě dobře víme, že náš vkus je rozdílný, ale možná by se Ti možná mohla líbit tato jejich písnička - http://www.youtube.com/watch?v=xj6ltVs7h_s

24 Kariol Kariol | 10. prosince 2013 v 13:54 | Reagovat

[23]: To je mi líto, maracuju jsem zatím ani nikdy neochutnala a tak jsem si na ni nevzpomněla. Škoda...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama