Dort z jablek

1. listopadu 2013 v 17:55 | Kariol |  Prázdné místo
Kdo by nezačal toužebně slintat a neolizoval se až za ušima, když vidí na svátečním stole narozenin člena rodiny či ve výloze oblíbené cukrárny patrové, nadýchané, krémové, čokoládové, marcipánem nebo želatinou polévané, šlechačkové, pudinkové, posypané kokosem, mandlemi, oříšky, pistácií, likérem naplňěné či ovocné dorty. Jedním z témat v rubrice Autorského klubu Gurmánka byly i Dortové chutě.
Ti, kteří to umí, ukuchtili opravdu mňamózně vypadající dortíky. Já jsem vsadila na klasický lehký zákusek po obědě, ke kávě (nebo v mém případě ke kapučínu, neb klasické rozpustné kafe mi nechutná), který hravě zvládne každý a chutná možná i o něco lépe, už jen proto, že je opravdu lehký a vlastně ani vůbec cukrem přeslazený. :)

Potřebujeme:
• 18 dkg cukru krupice
• 1 vanilkový cukr
• 4 vejce
• 7 dkg ořechů
• 7 dkg krupičky (nebo hrubé mouky, pokud krupičku nemáte)
• 4 malá jablka
• 1 lžíce kakaa (klasického)
• 3/4 kypřícího prášku do pečiva

Postup:
Nejprve si oddělíme čtyři vejce - žloutky i bílky využijeme. V jedné misce ušleháme z bílků sníh, zatímco do druhé misky přidáme čtyři žloutky. Ke žloutkům přidáme i 18 dkg cukru krupice, jeden vanilkový cukr, 7 dkg mletých ořechů (nejspíš by nevadily ani kousky oříšků, ale pokud nechcete výsledný dort příliš chroupat a spíš si ho jen tak vychutnávat, mleté ořechy jsou správnou volbou), 7 dkg krupičky, jednu lžíci obyčejného kakaa na vaření, 3/4 kypřícího prášku do pečiva a jablka. Samo sebou ta čtyři jablka musíme oloupat a nastrouhat na jemno.
Těsto promícháme vařečkou, mixér není třeba. Ten použijeme pouze v případě šlehání bílků, které už jsem zmiňovala. Jakmile je těsto zamíchané, pomalu a lehce do něj přidáváme sníh.
Ačkoliv by měl správný dort mít tvar opravdového dortu, tento jablečný je vhodnější péci v nízké kulaté formě. Ve výsledku to i lépe vypadá a díky absenci nějakých krémů či náplní se zákusek lépe jí. Tak tedy, vymažeme si formu (pokud budete péci v klasické, nic se neděje) Herou na pečení a vysypeme polohrubou moukou. Vložíme do trouby a při teplotě 180°C pečeme (v případě nízké formy) zhruba 35 minut. Pokud pečete ve větší, pravděpodobně to zabere času víc.

Výsledný dort si při podávání můžete dozdobit například šlehačkou, zmrzlinou či nějakou polevou. Skvěle chutná s kávou a podávání s čajem taky není špatnou kombinací. Přeji dobrou chuť! :)
Kariol
 


Komentáře

1 Al. Al. | Web | 1. listopadu 2013 v 18:09 | Reagovat

Vypadá úžasně! :)

2 Ami Ami | E-mail | Web | 1. listopadu 2013 v 18:17 | Reagovat

Panejo, ten vypadá vážně suprově :-) Určitě mamce doporučím recept :-)

3 Kisstie Kisstie | Web | 1. listopadu 2013 v 18:24 | Reagovat

Ten vypadá báječně,!! nahnala si mi chuť! :) Někdy musím udělat.

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 1. listopadu 2013 v 19:43 | Reagovat

Nad výčtem všemožných sladkých a zdobených dortů bych slintat nezačala... Zato na tvůj zákusek mám moc velkou chuť... :) Přidávám na svůj Bakelist :)

5 Annika Annika | Web | 1. listopadu 2013 v 20:47 | Reagovat

na ovocné věci moc nejsem. tady bych si ale dala říct a rozhodně se nenechala dvakrát pobízet! :-)

6 Kariol Kariol | Web | 1. listopadu 2013 v 21:19 | Reagovat

[1]:[2]:[3]: Děkuji :-)
[4]: Opravdu není tak sladký a dozdobit se ani nemusí - to já jen kvůli té fotce :D
[5]: Ta jablka tam nikdy skoro necítím, spíš ořechy a kakao :-) Dobré je, že to není dort z těsta jako buchta, je to takové lepkavě suché, vláčné. Zkrátka to není bábovka v jiné formě ;-) :-D

7 Indie.Annette Indie.Annette | E-mail | Web | 2. listopadu 2013 v 3:59 | Reagovat

Mňam! ^^ úplně stoprocentně si ho někdy musím udělat, díky za super typ! zrovna jsme hledala nějaký ovocný zákusek! ^^ mňam

8 ellnesin-blog ellnesin-blog | Web | 2. listopadu 2013 v 7:21 | Reagovat

Hmmm, nyní jsi poškádlila mé chuťové pohárky.... 100% si ho udĕlám :-)

9 Šárka Šárka | Web | 2. listopadu 2013 v 16:09 | Reagovat

Achjo, na internetu to vždycky vypadá tak dobře a doma mi z toho vznikne taková neurčitá hmota...:D Ale tobě se určitě povedl, protože mi přijde, že mi voní do pokoje z monitoru.

10 Vendy Vendy | Web | 3. listopadu 2013 v 19:51 | Reagovat

Už úvodem jsi mě namlsala a pak to dorazila. :-D
Tvá dortová pochoutka z jablíček může být fakt dobrá, protože šťavnatá, a s oříšky určitě mňamózní. Jsi šikovná, víš to? :-)
Tvůj lehký moučníkový zákusek vypadá nadýchnutě a k nakousnutí. Ne-li přímo k sežrání... :-D

11 Lesoslava Lesoslava | Web | 9. listopadu 2013 v 20:35 | Reagovat

Musíš být úžasná kuchařka! :-)

12 Amélia van Raarová Amélia van Raarová | Web | 10. listopadu 2013 v 9:27 | Reagovat

V této originální verzi by se to asi u nás doma neujalo (protože máma, mámin přítel i ségra nejí lepek a sama bych dort asi nesnědla), ale zkusím přesvědčit maminku, aby zkusila upéct tuto dobrotu v bezlepkové formě... :)

13 Kariol Kariol | Web | 10. listopadu 2013 v 15:21 | Reagovat

[7]:[8]: :-)
[9]: Takový problém taky mívám, ale věř, že na tomhle není co zkazit. ;-)
[10]: Z nakousnutí to nakonec celý sežereš :-D
[11]: Ani ne, ale děkuji. :-)
[12]: Určitě se to dá upravit i do formy vhodné pro tvojí rodinu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama