Vánoce, Vánoce přicházejí

20. prosince 2013 v 18:19 | Kariol |  Prázdné místo
Vánoce jsou obdobím tak rozmanitým, že se snad každý člověk může během doby adventní kreativně a umělecky vyřádit. Vždyť s těmito svátky souvisí snad úplně všechno, vše je propojené a zároveň má každý vánoční prvek své správné místo. Kuchynští kulináři pečou lahodné cukroví či připravují rybí polévku a bramborový salát s osmaženým kaprem, tvořiví jedinci se pustí do vlastnoručně vyráběných betlémků, vánoční výzdoby, adventních věnců a výroby originálních dárečků pro osůbky blízké. Vyřádí se i lidé s nadbytkem peněz, neboť se jim naskytne možnost díky chtivým prodejcům utratit své přebytečné penízky na vánočních trzích, za drahé dárky nebo vánoční dovolené. Hudebníci během prosincových dní rovněž nezahálí - ať už půlnoční mše nebo domácí zpívání a hraní veselých koled u nazdobeného stromečku, dobrý hlas a hudební nástroje jsou potřeba. Děti si zase mohou vyhrát při zdobení stromečku, psaní dopisu pro Ježíška (nebo spíš kreslení) a i mávání prskavkami a rozbalování dárečků je baví. Jo, Vánoce, to jsou zvláštní svátky. Přestože téměř ztratily svůj původní význam křesťanské oslavy narození Ježíže Krista, stále v nás jakási úcta k nim přebývá. Dokazuje to už jen fakt, že české děti nekoukají do komína, až přijde tlustý dědek v červeném obleku, ale vyčkávají na zacinkání zvonečku Ježíškem...

Vím, že v této době máte jistě všichni cukroví napečené a proto nepočítám, že dnešní recepty najdou mezi vašimi kuchařkami své místo, ostatně jsou navíc tak známé, že se s nimi možná budu vypisovat zbytečně. Já bych vám však ráda tímto článkem představila i vůně, která se během adventu linou naší malou kuchyní. :)

Vánoční perníčky

Jednoduchá vánoční mňamka, navíc se mohou péct v kteroukoliv roční dobu a při dobrém uskladnění také velmi dlouho vydrží.
Potřebujeme:
Těsto:
500 g hladké mouky
12 g perníkového koření
120 g cukru moučka
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
100 g másla
2 vejce
150 g medu
Poleva:
5 kapek citronové šťávy
1 bílek
150 g cukru moučka
+ vejce na potření
+ vykrajovátka s vánočními motivy
Postup:
Mouku s cukrem prosejeme do větší mísy, k nim přidáme koření a prášek do pečiva. Vše promícháme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo s medem. Uděláme vláčné těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout. Druhý den vyválíme těsto, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Doporučuji šířku těsta po rozválení kolem půl centimetru, protože slabé těsto se rychle připálí. Pokládáme je na plech, který si vyložíme papírem na pečení. Vše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě 180 °C dozlatova. Po vychladnutí vánoční perníčky nazdobíme polevou, kterou připravíme vymícháním bílku s cukrem do hladké hmoty. Můžeme do ní přidat i pár kapek citronu.

| OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 6/10 |

Vosí hnízda

Kalorická bombička, která se však u nás doma nejrychleji pro svou neodolatelnou chuť ztratí.
Potřebujeme:
Těsto:
10 dkg cukru moučka
3 lžíce rumu
1 bílek
1 - 2 lžíce kakaa
2 lžíce mléka
16 dkg piškotů
9 dkg másla
Náplň:
2 vanilkové cukry
18 dkg másla
4 dkg cukru moučka
4 lžíce rumu
2 žloutky
+ podle potřeby cukr moučka
+ formičky (lepší jsou velké ;))
Postup:
Nejdříve si umeleme piškoty. Pak smícháme všechny ingredience na těsto. Těsto necháme do druhého dne odležet. Druhý den z těsta tvarujeme malé kuličky, které obalíme v moučkovém cukru. Pak moučkový cukr trochu oklepeme, aby nebyla hnízda moc sladká a plníme jimi formu na vosí hnízda. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme náplň a zaklopíme piškotem. Vosí hnízdo vyklopíme. Na náplň smícháme všechny ingredience a důkladně je vyšleháme. Šleháme asi 10 minut. Jednu dávku náplně dělám ke dvěma dávkám vosích hnízd. Jednoduchá vosí hnízda skladujeme v chladu.

| OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 9/10 |

Linecké cukroví

Jednoduché a vždycky po chuti. Takový základ všeho vánočního sladkého pečení, neboť neznám nikoho, kdo by linecké nedělal.
Potřebujeme:
Těsto:
2 žloutky
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla
Náplň:
sklenice marmelády, typická je nějaká jahodová či jiná červená, nicméně věřím, že velkou roli hrají chuťové buňky poživatele. ;)
Postup:
Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme na hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na pár hodin vychladnout. Po vychladnutí těsto na vále rozválíme na tenký plát a vykrajujeme různé tvary lineckého cukroví. Poklademe na plech a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 175 °C. Upečené linecké cukroví natřeme marmeládou a pokud si chceme cukroví ještě více osladit, vrch namáčíme do moučkového cukru smíchaného s vanilkovým.

| OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 7/10 |

Vanilkové rohlíčky

Když se vanilkové rohlíčky povedou, vždycky svou jemností vykouzlí úsměv na tváři. Mně tedy určitě. :)
Potřebujeme:
200 g Stelly
80 g cukru moučka
80 g vlašských ořechů
2 žloutky
280 g hladké mouky
+ cukr moučka s vanilkou na obalení
Postup:
Stellu necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme Stellu a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova. Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

| OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 5/10 |

Zdobená ořechová kolečka

Na tomto cukroví si každý může vyhrát s vlastními chutěmi a představivostí, neboť ozdobit se dají naprosto čímkoliv.
Potřebujeme:
Krém:
120 g másla
140 g cukru moučka
2 lžíce rumu
Ozdobení:
200 g čokolády na vaření
ořechy
30 g ztuženého tuku
Těsto:
200 g másla
120 g mletých ořechů
120 g cukru moučka
240 g hladké mouky
Postup:
Máslo nebo tuk na pečení zpracujeme s moukou, cukrem a mletými ořechy. Těsto zabalíme do fólie a uložíme asi na hodinu do chladu. Těsto vyválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka. Kolečka upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Změklé máslo smícháme s cukrem a rumem, vyšleháme do hladkého krému. Kolečka slepíme krémem k sobě, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechy, kuličkami, či jinými ozdobnými jedlými drobnůstkami, dle chuti a možností.

| OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 3/10 |

Devon flats

Anglický typický vánoční recept, který se u nás ujal a cukroví pojmenované podle města Devon máme u nás doma moc rádi.
Potřebujeme:
1 dl šlehačky
225 g mouky
1 vajíčko
1 lžíce mléka
1 balíček kypřícího prášku
110 g cukru
Postup:
Předehřejeme troubu na 220°C. Smícháme mouku, kypřící prášek a cukr. Přidáme šlehačku, vajíčko a lžíci mléka. Důkladně rozmícháme a by se netvořily hrudky. Pokud se těsto zdá moc lepivé, přidáme mouku nebo dáme na chvíli do lednice. Rozválíme na válu a vykrajujeme jako perníčky. Pečeme 8-10 minut dokud nechytí zlatou barvu. Z plechu sundáváme opatrně - křehké! Devon flats můžeme pomalovat čokoládou nebo lepit marmeládou jako linecké cukroví.

| OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 5/10 |

Rumové kostky v kokosu

Nevím, jestli jsem už někdy zmínila, že miluji likérové věci. Bonbóny s rumem nebo brendy, vaječný likér, rumové pralinky a tak. A proto se není čemu divit, že mi rumové kostky tak chutnají. :)
Potřebujeme:
5 dkg másla
5 dkg mletých ořechů
6 lžic kakaa
2 lžíce rumu
14 dkg cukru moučka
+ kokosová moučka na obalení
Postup:
Změklé máslo nakrájíme na kousky a dáme do misky nebo na vál. Přisypeme cukr, ořechy, kakao a do důlku vlijeme rum. Rukama zpracujeme v těsto, které dáme do lednice odpočinout. Z mírně ztuhlé hmoty tvarujeme menší kuličky. Rumové kuličky obalíme v kokosu.

|OBLÍBENOST MÝCH CHUŤOVÝCH BUNĚK PŘI OCHUTNÁVCE VÁNOČNÍHO CUKROVÍ: 8/10 |

Není to samozřejmě všechno z výběru krabic naplněných vánočními mňamkami. Ony krabice od balíků nebo výrobků, většinou elektronických, obsahují také ořechy, kávová kolečka, svíčky, kokosky, boží milosti a spoustu dalšího, na co si momentálně nemohu vzpomenout. :D A kdybych se šla podívat, odešla bych zase s plným žaludkem a proto zůstanu u počítače a ke spižírně se pro jistotu dnes večer už přibližovat nebudu. ;)

A jaké cukroví pečete vy? :) Jaké máte nejraději? :)

Krásný poslední adventní víkend a školákům a studentům přeji krásné a odpočinkové vánoční prázdniny! :)
Kariol
 


Komentáře

1 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 20:15 | Reagovat

Já ulétávám tenhle rok na perníčcích :D Napekla jsem perníčky, laskonky, linecké, ořechové a slané :) A většinou to všechno sezobu sama :D

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 21. prosince 2013 v 13:08 | Reagovat

:) My pečeme každoročně linecké a vosí hnízda. Pak se to obměňuje. Jeden čas nám dost chutnaly pudinkové, teď zase už několik let pečeme vanilkové rohlíčky a perníčky. A k tomu pak vždycky nějaký experiment :) Letos máme pracny z Margotek, skořicové oválky (mnam mnam) a kávové slzičky. Letos ještě babička udělala rumové koule podobné vašim kostkám a já rafaelo, které obvykle dělám až na Silvestra... :) Takže asi tak
A stejně jako u vás - vosí hnízda zmizí jako první... Budeme je dělat asi dnes nebo zítra.
.
Jinak... Jak jsem včera měla tu besídku, měli tam rumové koule naprosto VŠICHNI... :D, takže s kostkama bys byla originální.

3 Annika Annika | 21. prosince 2013 v 14:52 | Reagovat

jé, tolik cukroví! díky za recepty - obzvlášť za ten na perníčky, chutnaly mi :-) příští rok je vyzkouším.

já letos pekla zázvorky a mačča cukroví, které se svým charakterem trochu podobá lineckému, ale chutná po zeleném čaji a má zářivě zelenou barvu. (chtěla jsem ti v dopise poslat jedno spolu se zázvorkou, ale bohužel se mi zhroutil časový plán a pekla jsem je až den po odeslání dopisu.) rozhodně bych se ale ráda časem naučila ještě víc receptů, třeba pracny - po těch se mohu utlouci! :-D a taky vosí hnízda a vanilkové rohlíčky... ach... asi si půjdu něco zobnout :-D

4 PaPája PaPája | Web | 21. prosince 2013 v 19:46 | Reagovat

Děláte hodně druhů cukroví. To je fajn :).
My zůstaváme u klasiky vanilkové rohlíčky, linecké, kakaové ořechy a plněné taštičky. Ty recepty se v naší rodině předávají a ja jsem si jistá, že ty recepty, podle kterých mamka peče jí jednou bez lístosti ukradnu :D. Protože to od ní mám nejvíc ráda.♥

Ovšem nejvíc se můžu utlouct po vanilkových rohlíčkách. Těch děláme nejvíc. Líbilo se mi, jak minulý rok na Vánoce Jarda Jágr napsal: "A jím vánoční rohlíčky, ale je to peklo-vezmete si jeden a vezmete si jich třicet!" :D Tak přesně tohle jsem já. Olé!

Jinak koukám, že ty nejradši vosí hnízda. :-) V těch je zase mistr babička. Jsou výborné. Samozřejmě do té doby, než se jich přejíš-a o tom bych mohla povídat hodiny :D.

Vaše cukroví celkově vypadá úžasně. Kdo všechno pekl? :-) A nemyslím si, že by si sem recepty psala zbytečně. Ono si to lidi najdou ;). (sušenky z arašídového másla jsou u mě na blogu nejčtenějším článkem :-D)

5 Ilma Ilma | Web | 21. prosince 2013 v 20:26 | Reagovat

Páni, je hezké, když si lidé Vánoce užívají. :)
Přijde mi, že vánoce celkově jsou rok od roku horší. Nevím, čím to je.
Cukroví - u mě vedou vanilkové rohlíčky, perníčky, slepované, rumové koule.. záleží na momentální chuti. Taky byl rok, kdy jsem si nevzala žádné. :D
A ano, je mnohem hezčí vyčkávat na zacinkání zvonečku než čučet do komína. Aneb jsem zarputilý odpůrce přejímání těch amerických zvyků. :)

6 Kariol Kariol | E-mail | Web | 23. prosince 2013 v 7:51 | Reagovat

Děkuji moc za příjemné komentáře, za vaše svěření ohledně vašeho pečícího seznamu a přeji krásné sladké Vánoce ;-) !!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama